Vegan, chronisch ziek en zwanger, hoe zit ’t met mijn vitamines?

Al eerder vertelde ik jullie dat het belangrijk is je ijzer gehaalte op pijl te houden en dat je dit doet door ijzer rijke voeding te combineren met voeding met veel vitamine C omdat dit de opname bevordert. Maar hoe zit het dan met de rest en nu helemaal in combinatie met mijn zwangerschap?
Ik denk dat jullie allemaal wel weten dat ’t als veganist belangrijk is om vitamine B12 bij te slikken. Daarnaast is het in Nederland voor niemand een overbodige luxe om vitamine D bij te slikken. Helemaal in de winter met de weinig zon uren die we dan hebben.
Maar hoe doe ik dit nu ik zwanger ben en laten we niet vergeten een chronische auto immuun ziekte heb of eigenlijk 2 heb.
Als eerste injecteer ik vitamine B12 nu al een aantal jaar omdat ik dit niet kan opnemen uit zowel mijn voeding als uit pillen. Dit is een van m’n ziektes dus daar veranderde voor mij niets in, toen ik besloot volledig Vegan te gaan eten.
Verder slik ik al jaren vitamine D omdat deze ook altijd aan de lage kant is.
Vitamine D zorgt oa voor een betere opname van calcium uit de voeding en deze is uiteraard belangrijk voor een goede groei en ontwikkeling van de baby.
Ik slik ook al een aantal jaar selenium zodat ik het schildklierhormoon beter opneem uit mijn schildklier medicatie.
Hetzelfde geldt voor foliumzuur deze verbeterd de opname van de vitamine B12 injecties. Super handig, dat ik deze al slikte voordat ik wist dat ik zwanger was! Heb alleen de frequentie verhoogt van 1x per week naar iedere dag.
Als aanvulling op mijn dagelijkse voeding slik ik nog plantaardige omega 3 want ja ik eet natuurlijk geen vis maar ben ook niet zo dol op zeewier. Omega 3 zit daarnaast ook nog in verschillende olien zoals lijnzaadolie maar daar gebruik je vaak niet voldoende van om genoeg binnen te krijgen. Omega 3 bij slikken is daarom ook een welkome aanvulling bij de gemiddelde veganist en dit is in je zwangerschap ook belangrijk deze te blijven slikken of te gaan slikken. Omega 3 is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van je baby.
Als laatste slik ik elke avond magnesium voor het slapen gaan. Dit is beter voor je nachtrust en het herstel van je spieren. En werkt daarnaast samen met calcium, wat weer zorgt voor goede botopbouw hij de baby.

Maar wat heb ik dan veranderd sinds ik zwanger ben? Zoals ik al zei heb ik de frequentie van m’n tabletten foliumzuur verhoogd. Nou is het denk ik voor de meeste van jullie niet nieuw dat foliumzuur belangrijk is in de zwangerschap. Dit maakt oa de kans op een open ruggetje kleiner.
Je weerstand wordt lager als je zwanger bent waardoor je vatbaarder bent voor oa verkoudheid, griep en ontstekingen. Daarom slik ik nu extra probiotica en cranberry met vitamine C. Dit voor gezonde darmen en blaas omdat ik nogal gevoelig ben voor oa blaasontsteking.

Onthoudt wel dat het naast ’t slikken van je vitamines belangrijk is om gezond en gevarieerd te eten en bepaalde voedingsmiddelen te laten staan. Voor een optimale zwangerschap voor jou en je kindje!

En hoe zit het dan met die auto immuun ziektes, kan dit kwaad voor mijn baby en moet ik ergens extra op letten. Om heel eerlijk te zijn wist ik dit natuurlijk niet en heb ik daarom direct een afspraak gemaakt bij mijn internist. Gelijk bloed laten prikken omdat ik wel wist dat schildklierhormoon heel belangrijk is tijdens de zwangerschap. Maar hoe en wat verder geen idee.
Gelukkig bleken m’n schildklierwaardes in mijn bloed nog keurig. Zoals altijd, iets aan de hoge kant want daardoor voel ik me beter. Dus je kan zeggen dat ik altijd een beetje hyper (hyperthyreo├»die, verhoogde schildklier werking) ben en dit is ook gunstig voor de baby. Wel is het belangrijk dat deze op pijl blijft omdat bij te lage schildklier werking (hypothyreo├»die) de kans op een miskraam vergroot. Mijn internist vertelde me daarom dat het normaal is om nu gelijk mijn medicatie op te hogen met 25% en iedere 4 weken bloed te prikken om te kijken of deze op pijl blijft. Je hebt meestal meer nodig als je zwanger bent voor de ontwikkeling van de baby. Als tweede was het belangrijk om na te gaan of ik nog antistoffen in mijn bloed heb als gevolg van mijn autoimmuun ziekte. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de baby zodra hij of zij een schildklier heeft (vanaf ongeveer 7 maanden zwangerschap) door mijn antistoffen last kan krijgen van een versnelde schildklier werking. Dit zou dan alleen gelden in de baarmoeder want bij geboorte zou de connectie met mijn bloed verbroken worden waardoor het geen blijvend ziekte beeld wordt. Maar je kan je voor stellen dat dit uiteraard niet goed is voor de ontwikkeling. Daarnaast zou dit mij medisch maken waardoor bevallen in het ziekenhuis onvermijdelijk zou zijn. Gelukkig bleek na de tweede keer bloedprikken dat mijn lichaam zelf de anti stoffen uit mijn bloed gefilterd had. Dank je wel zwangerschap en baby! Weer een zorg minder.
Verder houdt mijn internist al mijn waardes goed in de gaten waaronder mijn vitamines en HB. Nu blijkt dat ik ipv meer zelf minder schildklierhormoon hoef te slikken omdat het dus niet daalt maar zelfs ligt stijgt. Hoe wonderbaarlijk is je lichaam als je zwanger bent, alles optimaal voor de baby.
Dus al met al geen extra zorgen en wij worden dus extra in de gaten gehouden door mijn internist wat extra rust geeft!

Ik ben geen dokter dus kijk altijd wat het beste is voor jou en laat je waardes checken!

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: